Eleganckie biuro ozdobione wyjątkowymi dziełami artystycznymi

Naturalne światło, prace malarskie i przestrzeń na zewnątrz to zapierające dech w piersiach elementy nowego obiektu WeWork w Chicago

Każda przestrzeń WeWork została zaprojektowana w przemyślany sposób — ma inspirować i sprzyjać współpracy. Seria „Inspirujący projekt” jest poświęcona architektonicznym i artystycznym elementom tych spektakularnych budynków.

Nowy obiekt WeWork 448 North LaSalle St w Chicago, zajmujący cztery piętra w nowo wybudowanym butikowym budynku biurowym, który zaprojektowano w eleganckim stylu modernistycznym rodem z lat 60. ubiegłego wieku, jest tak wyjątkowy i charakterystyczny dla miasta jak chicagowska pizza w Parku Milenijnym. 

13-kondygancyjny budynek klasy A mieści się w samym sercu River North — okolicy z bogatym dziedzictwem kulturowym. Była to twierdza sycylijskich imigrantów na przełomie XIX i XX wieku oraz miejsce o znaczeniu historycznym w czasach prohibicji. Dzielnica ta odegrała też kluczową rolę w rozwoju sceny punkowej w latach 70. ubiegłego wieku. Dziś River North swoim klimatem najbardziej przypomina dzielnicę finansową, a jej tętniący życiem charakter równoważą dziesiątki galerii sztuki rozsianych pomiędzy LaSalle i N Orleans Street. 

„Architektura Chicago jest głęboko zakorzeniona w modernizmie” — mówi Alexander Leonard, starszy kierownik ds. projektowania w WeWork, który był częścią zespołu odpowiedzialnego za projekt obiektu WeWork 448 North LaSalle St. „W mieście jest wiele zabytków architektonicznych o wielkich ambicjach artystycznych, które jednocześnie zapewniają poczucie luksusu” — mówi. 

W pobliżu 448 North LaSalle St. znajdują się dwa obiekty o znaczeniu architektonicznym: przykuwający wzrok budynek Mies van der Rohe przy 30 N Wabash Avenue (tu mieści się kolejna lokalizacja WeWork), a także Marina City, zaprojektowany przez architekta Bertranda Goldberga wielofunkcyjny kompleks, znany również jako „The Corn Cob”, na State Street. Jako punkty odniesienia dla tego projektu Leonard wymienia również siedzibę Kohlera, Rookery w preriowym stylu Franka Lloyda Wrighta oraz Centrum Kultury Chicago utrzymane w klasycznym stylu odrodzenia.

Projektowanie w czasach nowej normalności

Jak zauważa Leonard, w świecie rozwiązań hybrydowych ludzie poszukują przestrzeni do pracy, która sprzyja nawiązywaniu więzi i jednocześnie promuje głębokie skupienie oraz wydajność. W odpowiedzi na te potrzeby przestrzeń sprzyja osobistej współpracy przez podejście projektowane ukierunkowane na różne typy użytkowania, które koncentruje się wokół obszarów „aktywności” i „skupienia”. Obszary „aktywności” promują dzielenie się pomysłami i współpracę, w tym organizowanie burzy mózgów i nauczanie. Natomiast obszary „skupienia” to miejsca, w których przygotowano biurka do pracy na stojąco lub siedząco w otoczeniu sprzyjającym koncentracji. Strategicznie rozmieszczone miejsca do siedzenia w przestrzeni wspólnej tuż przy stolikach kawowych oraz stoły przypominające wystrój bistro jednoznacznie nawiązują do społecznego aspektu przestrzeni, która ma służyć spotkaniom. 

Struktura architektoniczna budynku zapewnia szeroki dostęp do naturalnego światła.

Alexander Leonard, starszy kierownik ds. projektowania w WeWork

Z myślą o osobach, które potrzebują prywatności, ulepszono tradycyjną budkę telefoniczną zarówno pod względem wielkości, jak i konstrukcji. W ramach programu pilotażowego w tej lokalizacji wprowadzono nowe udogodnienie pokoju do obsługi połączeń telefonicznych — znajduje się tu więcej przestrzeni na realizację połączeń, pełnowymiarowe biurko i fotel biurowy oraz akustyczne panele ścienne, zapewniające większy poziom prywatności. Członkowie społeczności mogą również organizować formalne i nieformalne spotkania w sali posiedzeń dostępnej w ramach rezerwacji, która sąsiaduje bezpośrednio z przestrzenią wspólną.  

Korzystający z prywatnych biur członkowie społeczności, którzy pragną zaczerpnąć świeżego powietrza bez opuszczania budynku, mogą użytkować udogodnienia dostępne na jego dachu, takie jak: centrum fitness, kominek gazowy z przygotowanym siedziskiem, wybieg dla psów i zewnętrzna przestrzeń wspólna, w której można oglądać filmy.

Elegancki, pełen życia modernizm

Projekt wnętrz obiektu WeWork 448 North LaSalle St charakteryzuje prostota oraz liniowość elementów drewnianych, betonowych i metalowych. „Chcieliśmy, aby klasyczne twarde linie tych materiałów rezonowały ciepłym i zachęcającym tonem, wydobywając z nich nieodłączną i bogatą głębię” — mówi Leonard. Zastane na miejscu podłogi z betonu w obszarach przejść, takich jak główna przestrzeń wspólna czy lobby z windą, zostały wypolerowane, co nadało im atrakcyjniejszy wygląd. Do utworzenia wzorów i faktur użyto tekstyliów, które nadają zarówno dotykowej, jak i wizualnej głębi. Pomalowana na czarno drewniana kuchnia przy przestrzeni wspólnej oferuje zupełnie odmienne doznania sensoryczne niż podobne kuchnie wykończone białym dębem na innych piętrach. 

„Chcieliśmy, aby meble i stolarka zostały wykonane w spokojnej palecie, więc zdecydowaliśmy się na tapicerkę w kolorze umbry i lnu, dzięki czemu udało nam się zmiękczyć elementy drewnianych siedzeń bankietowych” — mówi Leonard. Dodano poduszki w granacie i akcenty w innych odcieniach kamieni szlachetnych, aby wprowadzić odważną kolorystykę nawiązującą do olbrzymiego, wykonanego na zamówienie muralu w przestrzeni. Meble i stolarka zostały strategicznie zaprojektowane — ich celem jest przyciągnięcie wzroku w stronę okien, za którymi roztacza się widok na miasto. 

W myśl projektu program artystyczny w obiekcie 448 North LaSalle miał być wciągającym udogodnieniem zarówno dla członków społeczności WeWork, jak i okolicznych mieszkańców. Firma WeWork zleciła znanej chicagowskiej artystce Kate Lynn Lewis stworzenie kolorowego muralu, który jest hołdem dla kultowej architektury Art Deco w Chicago, jego przydomka „Wietrznego Miasta” i słynnego Lincoln Park Conservatory. Widnieje on zaraz przy stanowisku Community Desk — tuż po wejściu do przestrzeni WeWork.

Firma WeWork połączyła także siły z Artlifting, specjalizującą się w dekoracjach artystycznych firmą konsultingową, która pozyskuje prace artystów dotkniętych bezdomnością lub niepełnosprawnością. Ich dzieła sztuki zostały rozmieszczone w salach konferencyjnych obiektu WeWork 448 North LaSalle St: „Green II” to abstrakcyjny obraz Briana Rusha, który z rozmachem wykorzystuje zieleń, „Sacred Geometry Turquoise” autorstwa Alicii Sterling Beach to dzieło, którego geometryczna symbolika nawiązuje do twórczości Hilmy af Klint, a „Wildflowers” Shannon R. to psychodeliczna wizja jasnych kolorów.

„Struktura architektoniczna budynku zapewnia dostęp do naturalnego światła” – mówi Leonard. Jest zbudowany z płyt kablobetonowych — inaczej rzecz ujmując, płyty podłogowe zawierają elementy ze stali rozciąganej, które są zakotwiczone do wszystkich krawędzi, prawie tak, jakby wewnątrz każdej kondygnacji znajdował się podwieszany most linowy, dzięki czemu przy oknie potrzeba mniej kolumn. „Więcej osób ma większy dostęp do światła. Takie to proste” — tłumaczy.

Obiekt WeWork 448 North LaSalle St został zaprojektowany z myślą nie tylko o klimacie Chicago i charakterze dzielnicy River North, ale też o potrzebach i wygodzie nowoczesnych firm oraz ich pracowników. Każdy pieczołowicie przemyślany detal tworzy przestrzeń do pracy, która sprzyja wydajności, kreatywności i sukcesowi. 

Angelica Frey jest redaktorką i tłumaczką zajmującą się sztuką, modą i jedzeniem. Pochodzi z Mediolanu, a obecnie mieszka na Brooklynie.

Zastanawiasz się nad zmianą przestrzeni do pracy?

Czy ten artykuł był przydatny?
Kategoria
Elastyczne produkty
Tagi
DESIGN
ELASTYCZNA PRZESTRZEń
INSPIRUJąCY PROJEKT