Biuro w Austin inspirowane jest lokalną kulturą

WeWork SXSW Center oferuje przepiękne widoki na miasto i mieści się w tym samym budynku, co siedziba słynnego festiwalu SXSW

WeWork SXSW Center który znajduje się w tym samym budynku, co główna siedziba korporacji SXSW, w samym sercu biznesowej dzielnicy Austin, uosabia kreatywnego, innowacyjnego i opartego na współpracy ducha festiwalu, w którym trzeba po prostu uczestniczyć. Historia tej jedynej w swoim rodzaju lokalizacji jest tak wyjątkowa i nietypowa, jak samo miasto Austin w Teksasie. To hołd złożony lokalnej scenie muzycznej, naturalnemu pięknu i pełnemu charakteru sercu Teksasu. Wszystko to zaczęło się od budynku w kształcie litery „S”, zaprojektowanego przez biura architektoniczne Pei Cobb Freed & Partners oraz Gensler.

Dzieło oparte na kontrastach

Ten ultranowoczesny budynek klasy A, wybudowany w 2019 roku, został zaprojektowany z myślą o zachowaniu ważnego fragmentu historii Austin. Zespół Pei Cobb Freed & Partners wymyślił kształt litery „S”, aby zapewnić ochronę dębowego zagajnika, znajdującego się na południowym skraju terenu.

Architektoniczna struktura o obłych kształtach została zbudowana przy zachowaniu otaczającej zieleni. 13-piętrowy budynek o powierzchni 13.300 metrów kwadratowych i dynamicznym designie wnętrza szczyci się niesamowitym, naturalnym światłem i rozległymi widokami oraz gwarantuje, że odwiedzający nie tylko poczują, ale również zsynchronizują się z pulsem miasta. „Budynek jest wyjątkowy, ponieważ ma dedykowaną salę do podcastów, fortepian i dwa tarasy”, mówi Connor Purnell, kierownik ds. społeczności w WeWork SXSW Center.

„WeWork SXSW Center jest postrzegane jako bardzo jasny i otwarty budynek, ponieważ składa się głównie z okien”, mówi Haley Zills, specjalista ds. społeczności. „Nasi członkowie mają bardzo dobry widok na miasto z każdego piętra.”

Dbałość o szczegóły i uznanie dla bogatej historii i kultury Austin to coś, co zespół WeWork postanowił kontynuować podczas projektowania wnętrz trzech pięter dedykowanych WeWork i zlokalizowanych w SXSW Center. 

WeWork SXSW Center in Austin, TX. Photographs by WeWork

Więź z lokalną społecznością — celebrowanie flory i fauny danego obszaru, otoczenia i kultury — to jedna z kluczowych wartości zespołu projektowego WeWork. Przed otwarciem każdej nowej lokalizacji WeWork na świecie, grupa projektantów prowadzi badania w terenie i stara się zanurzyć w lokalnych warunkach, mając na celu stworzenie przestrzeni, która będzie autentycznie wtapiać się w istniejącą tkankę miasta i stanie się jego częścią. 

Czerpiąc inspirację z oryginalnej sceny muzycznej Austin i rodzimych roślin, projektanci wpadli na oryginalny pomysł: przywołania atmosfery lokalnej piwiarni oraz sali koncertowej, przy jednoczesnym docenieniu naturalnego piękna Teksasu.

Wchodząc do budynku, spostrzegawczy członkowie WeWork i goście zauważą odnowione głośniki JBL 4311 z lat 70, umieszczone nad recepcją. Powyżej zobaczą niestandardową instalację oświetleniową podobną do tej, którą można znaleźć wiszącą nad stołami bilardowymi w tradycyjnych amerykańskich barach.

Na piętrze, gdzie znajduje się siedziba zarządu, przykuwającym uwagę elementem jest jest biały fortepian wykończony na wysoki połysk, z wykonanym na zamówienie wizerunkiem konia, nawiązującym do stylistyki typowej furgonetki zespołu rockowego. Intensywnie bordowe, mocno wypolerowane metalowe panele wbudowane w podstawę wyspy także nadają przestrzeni wyrazisty, rock’n’rollowy charakter. 

Podobnie jak w przypadku wielu innych budynków WeWork, SXSW Center oferuje również starannie wybrane, kolorowe dekoracje i dzieła sztuki, które zostały zainspirowane otaczającym go miejscem. Olbrzymie grafiki, przedstawiające widoki pustyni, łączą się z również sięgającymi od podłogi do sufitu oknami i tworzą wraz z nimi uderzający kontrast. Charakterystycznie cięte drewno z białego dębu jest strategicznie rozlokowane w warsztacie, zamieniając białe ściany w puste przestrzenie, przeznaczone dla dzieł sztuki. 

Dopełnieniem drewnianych akcentów i bordowych paneli o wysokim połysku jest czarno-białe lastryko, co daje kombinację stylów, uosabiających zróżnicowane klimaty miasta Austin, jego nowoczesny wygląd i naturalne korzenie.

Miasto na wyciągnięcie ręki… i na Twoim dachu

Wyróżniająca się lokalizacja budynku, zaledwie kilka przecznic od teksańskiego Kapitolu, jest łatwo dostępna dla najważniejszych decydentów, specjalistów finansowych, marketerów, technologicznych innowatorów, projektantów i nie tylko. Natomiast wewnętrzne przestrzenie, takie jak sale konferencyjne , eleganckie prywatne biura i obszerne halle, są idealne do spotkań z klientami i przyciągania inwestorów. Podobnie jak wszystkie przestrzenie WeWork, zostały one zaprojektowane z myślą o wydajności, produktywności, innowacyjności i dobrej komunikacji.

Oprócz superszybkiego Wi-Fi, całodobowej ochrony i pełnego zestawu udogodnień i benefitów WeWork, członkowie Centrum SXSW mają również dostęp do unikalnych elementów budynku, w tym świetnie zachowanego dębowego zagajnika na poziomie parteru oraz zadaszonego, 185-metrowego patio na dachu, które zapewnia wyjątkowe widoki na Austin, The Capitol i Hill Country. 

Wygoda korzystania z SXSW Center obejmuje dojazdy do pracy: na miejscu dostępna jest przechowalnia rowerów, a w pobliżu znajduje się kilka przystanków North-South CapMetro.

Mary Kearl uzyskała tytuł licencjata dziennikarstwa na Uniwersytecie Nowojorskim oraz tytuł MBA z marketingu w Baruch College Zicklin School of Business. Jest redaktorką i specjalistką od marketingu, która współpracowała z dziesiątkami najbardziej podziwianych marek i publikacji na świecie, w tym Adobe, Pinterest, Zillow, Target, HuffPost, Business Insider i nie tylko.

Zastanawiasz się nad zmianą przestrzeni do pracy?

Czy ten artykuł był przydatny?
Kategoria
Elastyczne produkty
Tagi
COWORKING
DESIGN
ELASTYCZNA PRZESTRZEń